Waterontharder: zin of onzin?
Veel mensen krijgen te maken met hard water en de vele nadelen die kalkaanslag met zich meebrengt. Een waterontharder is dé oplossing ... of is dat allemaal maar onzin? Ontdek hier de zin en onzin rond waterontharders.
Wat zijn de gevolgen van hard water?
De hoeveelheid calcium en magnesium in je water, bepaalt hoe hard je water is. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder je water.
Hard water zorgt ervoor dat er kalkaanslag achterblijft op je doucheraam, kranen, waterkoker, wasmachine, afwasmachine, … Dit verkort de levenduur van je elektrische huishoudtoestellen en zorgt voor meer schoonmaak werk. Hard water heeft daarnaast ook een negatief effect op ons haar en onze huid, onze huisplanten, enz.
Het nut en voordeel van een waterontharder
Uiteraard kan je je waterkoker, koffiezetapparaat, kranen, douchekop, douchewand en WC wekelijks ontkalken met azijn, citroenzuur, soda of speciale anti-kalk poetsproducten. Je waterleidingen, wasmachine, stoomoven, vaatwasser, strijkijzer, boiler, jachtbak, ... ontkalken is al een moeilijker werkje. Wat als je al deze klusjes achterwege kan laten? Met een waterontharder hoef je je geen zorgen meer te maken rond kalkaanslag en alle nadelen die kalk met zich meebrengt. Je huishoudtoestellen, kranen, leidingen, huid, haar, kamerplanten, ... zullen je dankbaar zijn!
Hoe werkt een waterontharder?
Hoe een waterverzachter je hard water ontkalkt is eigenlijk een vrij simpel proces. De harskorrels in je waterontharder vermengen de magnesium- en calciumionen (kalk) met natriumionen en zetten je water zo om in zacht water.
Na een tijdje zijn de harskorrels verzadigd en worden ze gereinigd met pekelwater. Dit pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harskorrels en wordt afgevoerd via de riool.
De meest voorkomende manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling. Maar er zijn nog andere manieren om water te ontkalken:
- via omgekeerde osmose
- met gebruik van polyfosfaten
Heb je vragen of wens je meer info?