Wat gebeurt er met het zout in een waterontharder?

Waterontharders zijn dé oplossing tegen kalkaanslag, maar hoe werkt het zout precies in dit proces? Veel mensen vragen zich af wat er met het zout gebeurt en waarom het regelmatig moet worden aangevuld. In deze blogpost leggen we het je stap voor stap uit.

regeneratiezout.jpg

De werking van een waterontharder

Een waterontharder verwijdert kalk uit leidingwater door middel van een ionenwisselaar. Dit proces draait om harsbolletjes die calcium- (Ca²⁺) en magnesiumionen (Mg²⁺) uit het water opnemen. Hierdoor blijft het water zacht en voorkom je kalkaanslag op kranen, douchewanden en huishoudelijke apparaten.

Lees meer: hoe werkt een waterverzachter?

De rol van zout in een waterontharder

Zout speelt een cruciale rol in het regeneratieproces van de waterontharder. Het wordt niet aan het drinkwater toegevoegd, maar dient om de harsbolletjes opnieuw te laden met natriumionen (Na⁺). Dit gebeurt als volgt:

  1. Opname van kalk en magnesium
    Tijdens het ontharden hechten calcium- en magnesiumionen zich aan de harsbolletjes. De hars raakt verzadigd en moet gereinigd worden om goed te blijven werken.
  2. Regeneratie met pekelwater
    Een waterontharder spoelt op gezette tijden een zoutoplossing (pekelwater) door de harscilinder. De natriumionen uit het zout vervangen de calcium- en magnesiumionen. De ongewenste mineralen worden afgevoerd naar de riool.
  3. Afvoer van het pekelwater
    Het afvalwater met de overtollige calcium- en magnesiumionen stroomt weg. De harsbolletjes zijn opnieuw geladen met natriumionen en klaar voor de volgende cyclus.
Soft selcrystal

Waarom moet je zout regelmatig bijvullen?

Omdat het zout tijdens de regeneratie wordt verbruikt, moet je de waterontharder regelmatig bijvullen. Dit garandeert een efficiënte werking en voorkomt kalkophoping. Hoe vaak je zout moet aanvullen, hangt af van je waterverbruik en de instellingen van de ontharder. Niet zeker hoe vaak je moet bijvullen? Contacteer ons gerust voor meer info.

Welke soorten waterverzachter zout bestaan er?

  • Ingedampt zout
    Dit bestaat uit opgelost zout uit ondergrondse mijnen dat verdampt wordt. Ingedampt zout bevat tussen 99,6 en 99,99% natriumchloride en wordt vacuüm geperst tot tabletten die tot het einde hun hardheid en vorm behouden. Hierdoor kan het water blijvend vrij circuleren zonder dat er een papje ontstaat in het vat van de waterontharder.
  • Zeezout
    Door zeewater te verdampen creëert men zeezout. Dit wordt meestal in kristalvorm of kogelvorm verkocht. Het zeezout heeft een onoplosbaarheidsniveau van minder dan 0,3% en bevat zo’n 85% natriumchloride.
  • Rotszout
    Rotszout wordt ontgonnen uit de bodem en komt van nature als mineraal voor. Dit type zout heeft een water onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5% en bevat zo’n 99% natriumchloride. Calcium sulfaat is het belangrijkste ingrediënt van rotszout. Rotszout kan gebruikt worden in de ontkalker, maar het zal sneller aankoeken waardoor je je waterontharder sneller zal moeten reinigen.

Bestel je waterontharder zout

Niet zeker welk soort zout je nodig hebt? Contacteer ons

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?

Het zoutverbruik per spoeling is instelbaar volgens de hoeveelheid hars in je waterverzachter. Een goede afstelling is tussen 80 gram tot 160 gram zout per liter hars. Standaard staan de meeste ontharders op 120 gram per 1 liter hars.

Bij ontharders met vast ingestelde regeneratie dagen kan men voordeel doen door te onderbezouten. Digitaal instelbare spoeltijden zijn ideaal want zo kan je waterontharder het efficiëntst en zuinigst met je spoelwater en zout omspringen.

Lees meer over het water en zoutverbruik van een waterverzachter

Conclusie

Zout in een waterontharder wordt niet aan het drinkwater toegevoegd, maar is essentieel voor het regenereren van de harsbolletjes. Zonder zout zou de ontharder na verloop van tijd verzadigd raken en zijn werking verliezen. Door regelmatig zout bij te vullen, zorg je voor een optimale waterontharding en voorkom je kalkaanslag in huis.

Wil je meer weten over waterontharding en de beste oplossingen voor jouw situatie? Neem contact op met Aquagroup, dé specialist in waterbehandeling in België!