Ontkalken
Met het ontkalken van water (op basis van ionisatie) bedoelen we de verwijdering van calcium- en magnesiumionen uit het leidingwater.
Hierbij worden ionen in het water gewisseld door ze te binden aan miljoenen kleine harsbolletjes die zijn samengepakt in een cilinder.
De uitwisseling van deze deeltjes kan natuurlijk niet onbeperkt doorgaan omdat een cilinder met een bepaald volume, ook na het water ontkalken van een inherent volume, verzadigd is. Deze verzadiging hangt verder samen met de hoeveelheid opgeloste kalkvormende deeltjes in het -te ontkalken- water.
Harsbolletjes hoeven doorgaans niet vervangen te worden omdat ze kunnen worden gereinigd met een zoute oplossing. Hiermee worden ze in feite weer opgeladen en hiermee in staat gebracht om weer een zelfde volume water ontkalken. Dit schoonspoelen noemen we regenereren.
De capaciteit van een harscilinder wordt dus bepaald door het volume van de cilinder en de inkomende waterhardheid. Een andere belangrijke intrinsieke factor is de kwaliteit en structuur van de gebruikte harsbolletjes. In de afbeelding hierboven ziet u een tweetal harssoorten. De rechter toont een hars die veelal wordt gebruikt in conventionele waterontharders. De heterogene, of ongelijke structuur maakt het totale oppervlak veel kleiner dan bij de homogene, of gelijke structuur van de linker afbeelding. Een homogene hars is dus veel beter geschikt voor het ontkalken van water.
Een bijkomend voordeel van waterontharders met een homogene structuur is dat de regeneraties veel sneller en met minder regeneratiezout kunnen worden uitgevoerd. Dit zorgt zo voor minder zoutverbruik.
Afhankelijk van het verbruikte volume van water moet de ontharder aangepast worden. Op elke ontharder die in gebruik is voor het behandelen van putwater is een voorfilter aanbevolen.