Heeft een waterverzachter onderhoud nodig?
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen. Voor het onderhoud van een waterverzachter kan je bij de meeste bedrijven bij de plaatsing meteen ook een onderhoudscontract afsluiten. Hierdoor zal de prijs per onderhoud normaal gezien lager liggen dan een eenmalige onderhoudsbeurt door een ander bedrijf.
Wat houdt een onderhoud van uw waterverzachter in?
Een onderhoudsbeurt voor een waterontharder bestaat uit verschillende delen. Hier geven we alvast enkele zaken mee die moeten gecontroleerd worden om de goede werking van de waterontharder te verzekeren.
1. Het meten van de waterhardheid
Om zeker te zijn dat de waterverzachter nog goed werkt wordt de hardheid van het water gemeten. Als het water te hard blijkt, dan wijst dit op een slechte werking van de waterverzachter.
2. Onderdelen controleren en reinigen
Het is natuurlijk van groot belang dat de onderdelen van het toestel nog in goede staat zijn. De injectoren, de kleppen, de filter… worden dan ook aan een controle onderworpen en gereinigd. Indien een onderdeel niet meer goed blijkt te werken of kapot is, wordt het vervangen.
3. Waterverzachter ontsmetten
Om bacterievorming te voorkomen wordt het toestel in de meeste gevallen gedesinfecteerd. De harsen worden hierbij ook gereinigd. Er zijn echter waterontharders waarbij dit niet nodig is.
4. Zoutreservoir reinigen
Het zout speelt een erg belangrijke rol bij de werking van het toestel. Het zorgt er namelijk voor dat de verzadigde harsbolletjes kunnen regenereren. Het zout kan echter gaan aankoeken. Daarom is het van belang om het zoutreservoir regelmatig te reinigen.
5. Goede afstelling van de waterontkalker
Om een goede werking van het apparaat te garanderen moet alles goed afgesteld staan. Het zoutverbruik is hierbij bijvoorbeeld een belangrijk punt.
Wanneer heeft mijn waterverzachter een onderhoud nodig?
Dit is afhankelijk van uw toestel maar een jaarlijks onderhoud van uw waterverzachter is zeker geen overbodige luxe. Op die manier kunnen een vlotte en juiste werking van het toestel en een lange levensduur gegarandeerd worden.
Alle vakmannen in Aquagroup hebben samen meer als 300 jaar ervaring en zijn verspreid over gans België.
Kostprijs van een waterverzachter onderhoud
Het onderhoud door Aquagroup kost tussen de 60 tot 85 euro. Wij verzorgen het onderhoud van elk merk en type waterverzachter. Al onze techniekers beschikken over jarenlange kennis en ervaring waardoor zij de door en door kennen.Om de juiste kostprijs van uw onderhoud te kennen kunt u ons contactformulier invullen, zo komt de juiste vakman aan een correcte prijs langs voor het onderhoud. De prijzen variëren omdat elk toestel ander zorgen heeft. Vele waterverzachters doen een voordeel met een jaarlijkse harsenreiniger, dit is niet op alle ontharders noodzakelijk.
Brengt de technieker ook zout mee als hij langskomt voor een onderhoud op mijn waterverzachter?
Zout wordt altijd voorzien indien gewenst door de klant. Wij bieden het beste kwalitatieve product aan omdat u zeker geen problemen zou hebben met de werking van uw waterverzachter. Aangezien we toch langskomen voor het onderhoud kunt u van deze extra dienst genieten. Geen gesleur met zoutzakken, we brengen het zout op de plaats waar het moet staan. Zout kan je bestellen op de webshop of via het contactformulier.
Alle zoutsoorten voor uw waterverzachter zijn verkrijgbaar. Aquagroup zorgt ervoor dat de juiste verdeler langs komt zodat u uw favoriete zout aan een scherpe prijs kan ontvangen.
Kan ik het onderhoud van mijn waterverzachter zelf doen?
Af en toe eens uw waterverzachter zelf controleren en onderhouden is zeker niet slecht.
- Stap 1 is het water controleren. Hiervoor kan je in de Aquagroup shop een watertester kopen.
- Stap 2 waterverbruik controleren. Door uw waterverzachter een manuele spoeling te laten doen kan u het waterverbruik controleren. Foto nemen van uw watermeter voor en na de spoeling.
- Stap 3 uw waterverzachter controleren op waterverlies. Een klein waterverlies op uw besturing zal snel voor een verhoogd zoutverbruik zorgen.
- Stap 4 controleren van het pekel/waterniveau in uw zoutbak. Indien uw waterverzachter veel pekelwater in de zoutbak heeft staan zal uw ontharder veel zout verbruiken.Uw zoutverbruik kan je eenvoudig controleren door uw jaarlijks zoutverbruik te vergelijken met uw jaarlijks waterverbruik. Indien je meer als 1kg zout per 1000L water of 1m3 verbruik is er iets niet juist met uw bezouting of spoelgedrag van uw waterverzachter. Een onderhoud laten uitvoeren is dan aanbevolen
Wanneer moet ik mijn onderhoud van mijn waterverzachter door iemand anders laten uitvoeren?
Indien uw laatste onderhoud door iemand is uitgevoerd die enkel uit is op het verkopen van duur zout en kostelijke reinigers is het niet slecht om eens Aquagroup te contacteren. Indien uw waterverzachter elk jaar meer en meer zout verbruikt en dit niet opvalt door de laatste onderhoudstechnieker, moet u zeker contact opnemen met ons!
Onderhoud op uw Delta waterontharder
Inhoud onderhoud:
- Controle van de waterhardheid
- Het jaarlijks nazicht van de mechanische onderdelen van het toestel
- Het reinigen van vlotters en filters
- Controle regeneratie – pekel zuigen, spoeling, vlugge spoeling….
- Reinigen en ontsmetten van de harsen
- Eventuele zoutlevering